Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος αιώνας

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, θα λειτουργήσει από τις 23 Μαρτίου έως τις 11 Ιουνίου η έκθεση «Ελληνική Κληρονομιά. Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος αιώνας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος» και την πρεσβεία της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα τελέσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Semjn Zsolt, και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εκκλησιαστικά κειμήλια, ελληνικά βιβλία, πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, χειρόγραφα έγγραφα της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας, ουγγρικές εφημερίδες του 1821 και του 1826 που αναφέρονται στα ελληνικά γεγονότα της εποχής, χάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα γνωστών ελληνικών οικογενειών.

Η έκθεση ξεκίνησε το πολιτιστικό της ταξίδι μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης, στις 2 Απριλίου 2009, υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τη στήριξη από το Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Μιχαήλ, την Υπό Ελλήνων Ιδρυθείσα Ορθόδοξο Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα και τον Ελληνικό – Κυπριακό – Ουγγρικό Σύλλογο Φιλίας.

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της έκθεσης ο Ελληνικός – Κυπριακός – Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης ετοίμασαν ένα ψηφιακό δίσκο και ένα κατάλογο με ιστορικές πληροφορίες από το δημοσιογράφο και ιστορικό Ανδρέα Σταματόπουλο, τον ιστορικό Bellak Gabor και το δρα Diaszegi Gyorgy (απόγονο της πρώτης Διασποράς), για την παρουσία των Ελλήνων του 17ου-19ου αιώνα, αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μουσεία της Ουγγαρίας και από ιδιωτικές συλλογές. Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας «Venus Hellas Kft» Βουδαπέστης και της «Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος».

Advertisements

About Σπυρίδων Σ. Βελιώτης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., MSc Περιβαλλοντικών Σπουδών, Θεολόγος
Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα, Ιστορία, Κοινωνία, Τέχνη. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s