Πρωτοκύριακο στην Κέρκυρα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 το «πρωτοκύριακο» στην Κέρκυρα. Το πρωΐ τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου, συνιερουργούντων του Σεβ. Λευκάδος κ.κ. Θεοφίλου και του επιχωρίου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση στον Άγιο και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου στην πόλη της Κέρκυρας.

Λίγα λόγια για το πρωτοκύριακο:

Στα 1673, πριν κλείσουν καλά καλά πενήντα χρόνια από την επιδημία του 1629, η πανώλης χτύπησε και πάλι την Κέρκυρα σημειώνοντας τα πρώτα κρούσματα στη Γαρίτσα. Από εκεί απλώθηκε σε όλη την πόλη και θέριζε αλύπητα παρά τα υγειονομικά μέτρα που έλαβαν οι βενετοί. Πόσο κράτησε το κακό δεν ξέρουμε  ακριβώς. Το μόνο γνωστό είναι ότι κατά τα τέλη του Οκτώβρη η επιδημία σταμάτησε απότομα αφήνοντας τεράστιο αριθμό νεκρών (σε αντίθεση με την πανώλη του 1629 που άφησε μόνο λίγες δεκάδες θύματα).

Το ξαφνικό σταμάτημα του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου και μάλιστα οι πιστοί έλεγαν ότι:«Επί τρεις νύχτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησίας Του, σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός ιεράρχης κρατώντας σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό, που μοιάζοντας με φάντασμα, προσπαθούσε να σωθεί. Πολλοί μάλιστα μαρτύρησαν ότι άκουσαν τις τρομαγμένες κραυγές του καθώς απομακρύνονταν από την πόλη μετά την αδυσώπητη καταδίωξη». Η βενετική διοίκηση, εκφράζοντας  την επιθυμία του λαού, όρισε με θέσπισμα της 29ης Οκτώβρη 1673, να λιτανεύεται  κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη τα ο ιερό λείψανο του Αγίου σε ανάμνηση του γεγονότος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά το πρωτοκύριακο του έτους 1941 (Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1941) οι κάτοικοι της Κέρκυρας (και συγκεκριμένα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου!) προέβησαν στην πρώτη πράξη αντίστασης κατά των ιταλών κατακτητών του νησιού, και συγκεκριμένα κατέβασαν την ιταλική σημαία από το κτίριο του 2ου Γυμνασίου.

About Σπυρίδων Σ. Βελιώτης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., MSc Περιβαλλοντικών Σπουδών, Θεολόγος
Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα, Θεολογία, Κοινωνία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s