Νέος έλληνας εφημέριος στην Αγία Τριάδα Οδησσού

Image

Ένας νέος έλληνας εφημέριος ανέλαβε καθήκοντα στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Οδησσού στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον Υπογραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αρχιμ. Νήφωνα Πουλόπουλο (στη φωτογραφία δεξιά ο Μητροπολίτης Οδησσού & Ισμαηλίας κ.κ. Αγαθάγγελος, στο κέντρο ο ουκρανός εφημέριος του ναού π. Βίκτωρ, και δεξιά ο Αρχιμ. Νήφων Πουλόπουλος).

Η ιστορία της Αγίας Τριάδος Οδησσού ξεκινάει από τον 18ο αιώνα. Τότε, ζούσαν στην πόλη εκατοντάδες Έλληνες που θέλησαν να κτίσουν τη δική τους ελληνική εκκλησία. Στην προσπάθειά τους, ανταποκρίθηκε η ρωσική αυτοκρατορική αυλή που το 1795 έδωσε 2.000 ρούβλια για την οικοδόμηση της εκκλησίας. Δύο χρόνια αργότερα, οι Έλληνες της περιοχής συνέλεξαν για τον ίδιο σκοπό άλλα 2.250 ρούβλια. Ο θεμέλιος λίθος της εκκλησίας μπήκε το 1803.
Μέχρι το 1917, ο ναός της Αγίας Τριάδος παρέμεινε η μοναδική εκκλησία της Οδησσού. Αναφέρεται μάλιστα και ως η «Εκκλησία των Φιλικών», αφού ο χώρος αποτελούσε τον τόπο εκκλησιασμού στελεχών της Φιλικής Εταιρείας.
Ο επιβλητικός ελληνικός ναός της Αγίας Τριάδος Οδησσού ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1807, όπως αναγράφει η επιγραφή που είναι γραμμένη στην ουκρανική αλλά και την ελληνική γλώσσα στην είσοδο της εκκλησίας. Τα εγκαίνια έγιναν το καλοκαίρι του 1808. Τότε, ζούσαν στην Οδησσό 83 ελληνικές οικογένειες, κάπου 750 Ελληνες.

Ο ναός της Αγίας Τριάδος Οδησσού συνδέθηκε με τη νεώτερη ιστορία του ελληνικού έθνους, αφού εδέχθη το σκήνωμα του εθνομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄.
Στην ίδια εκκλησία υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίοι αναδείχθηκαν σε υψηλά στελέχη του, όπως οι μακαριστοί Ιεράρχες Χρυσόστομος Καρθαγένης, Ειρηναίος Πηλουσίου κ.α.

Image

Ο ιστορικός αυτός ναός βρίσκεται στο κέντρο της ουκρανικής μεγαλούπολης.

ImageImageImageImageImageImage

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από λειτουργία που παρέστη ο π. Νήφων στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Οδησσού.

Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Οδησσού

About Σπυρίδων Σ. Βελιώτης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., MSc Περιβαλλοντικών Σπουδών, Θεολόγος
Gallery | This entry was posted in Επικαιρότητα, Κοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s